Geschiedenis

1887: Zwaardemakers & Co

Op 2 mei 1887 opent Jan Corneliszoon Zwaardemaker’s zijn eigen fabriek van “Vruchtensappen en Agentuur van wijnen”. Hij leent 1400 gulden van zijn vader, koopt een partij flessen en kurken en start met produceren. Dat jaar noteert hij de eerste verkoop: twee flessen bessensap, voor 22 cent per stuk!


1894: Een succes
Aan het eind van de 19e eeuw waren er nog geen moderne koelkasten zoals we die nu kennen. De producten van Zwaardemaker's waren daarom extra handig, want ze waren lang houdbaar bij kamertemperatuur.


1924: Van vader op zoon
De zoon van Jan, Roeland, neemt in 1924 de leiding bij Zwaardemaker over. Samen met zijn vrouw Geertrui Job, een landbouwkundig ingenieur, interesseert hij zich voor de teelt en verwerking van fruit. De hoogste kwaliteit van alle producten staat op één.


1928: Verhuizing
Het succes van Zwaardemaker begint steeds grotere vormen aan te nemen waardoor ze op zoek moet gaan naar een grotere locatie. De keuze valt op Maarssen. Direct aan de spoorlijn en het Amsterdam-Rijnkanaal voor een snelle aanvoer van vers fruit. Hier vindt nu nog steeds de productie van Karvan Cévitam-siropen plaats.


1948: Een naam wordt geboren

Door de Tweede Wereldoorlog was de aanvoer van vers fruit schaars. Er dreigde daardoor een vitamine C-tekort onder de Nederlandse bevolking. Zwaardemaker vond een oplossing: een vruchtensiroop met Karavaan Vitamine C. De naam Karvan Cévitam is geboren!


1989: Van fles naar bus

Karvan Cévitam gaat met zijn tijd mee. Zo wordt in 1989 de glazen fles met plastic schroefdop vervangen door een nieuwe verpakking van blik.   


1998: Joekels
Heerlijke waterijsjes van Karvan Cévitam in een stoere verpakking, dat zijn Joekels! Verkrijgbaar in de smaken Citroen, Aardbei, Cassis en Sinaasappel met de naam "Fruitiki" waren deze ijsjes lange tijd niet weg te denken uit de vriezer van menig huishouden. De Joekels zijn nu niet meer verkrijgbaar.


2007: Shaped can
Voor zowel de siroop als de verpakking wordt altijd gekeken naar mogelijkheden voor verbetering. In 2007 wordt de "Shaped can" geïntroduceerd. Die ziet er niet alleen mooi uit, hij ligt ook nog eens véééél lekkerder in de hand!


2013: Limited Edition
Ter ere van de kroning van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden, komt Karvan Cévitam met twee tijdelijke bussen: het Kroningsduo! In de smaken "Appeltjes van Oranje" (sinaasappel) en "Zomerkoninkjes" (aardbei) zijn deze exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.


2013: De lekkerste ice-tea maak je zelf!

In 2013 introduceert Karvan Cévitam als eerste op de markt Ice Tea siroop. Eerst werden de smaken Citroen en Perzik geïntroduceerd. Momenteel bestaat er ook een Green Tea en een 0% suiker toegevoegd variant. Met één blik siroop maak je meer dan 7 liter heerlijke Ice Tea, helemaal naar eigen smaak!

 

2014: Karvan Cévitam 0% suiker toegevoegd

Voor iedereen die minder suiker wil gebruiken is er Karvan Cévitam 0% suiker toegevoegd. Zes heerlijke fruitsmaken, gezoet met het Stevia-extract en sucralose, waardoor je lekker en verantwoord kunt genieten.
Natuurlijk ook met 75% fruit!


2015: Karvan Cévitam GO

Voor iedereen die onderweg is, is er nu Karvan Cévitam GO, een klein flesje siroop in handig meeneem formaat, dat gemakkelijk in je tas past. Het flesje mag klein ogen, het zit boordevol smaak: met één flesje maak je ongeveer zes liter water een heel stuk lekkerder. Dat zijn dertig glazen of maar liefst tien tot vijftien flesjes water! Nu nog verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken: Strawberry, Cactus Lime, Redfruit en Cassis.

 

2019: Karvan Cévitam nieuwe formaten en new design

In 2019 krijgt Karvan Cévitam een nieuw design voor alle smaken! Nu is het nog duidelijker welke smaak er in de fles zit. Ook introduceert Karvan Cévitam twee nieuwe formaten, namelijk klein en groot. De kleine versie is handig voor als je niet zoveel siroop drinkt en de grote versie is genoeg voor de hele familie!